Paraszt gulyás



Hozzávalók:
80 dkg szürkemarhahús (lábszár, nyak, oldalas, szív, vese, stb.)
20 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
egy csipet köménymag, evőkanál pirospaprika, só, törött bors, csipetke
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom (vagy megfelelő mennyiségű lecsó)
1 kg burgonya
10 dkg zsír


Elkészítési javaslat:
A megfőtt gulyásba apró zsemlegombócokat főzünk. A húst (és a többi belsőrészt vagy húsfélét) kockára vágjuk. Ne vágjuk túl apróra, 2-3 centi­méteres kockára. A zsíron megpároljuk a finom­ra vágott vöröshagymát, félrehúzzuk a tűzről, meghintjük pirospaprikával és azonnal felen­gedjük egy kevés vízzel és visszatesszük a lángra. Ha a víz elpárolgott a hagymáról, rá­tesszük a húst, jól megkeverjük, megsózzuk, megborsozzuk és egy kicsit a hagymás zsíron pirítjuk. A paprikát akkor is rátehetjük, ha a hús már félig megpuhult. Így nem veszít annyit szép piros színéből. Kevés vízzel felengedve pároljuk. Időnként megkeverjük és ha szükséges, mindig csak nagyon kevés vízzel hígitsuk. Igy saját levében, gőzében párolódik, és nem vízben fő. A burgonyát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk (kb. 2 x 1 cm). A zöldpaprikát, paradicso­mot is felszeleteljük, és ha a hús már majdnem puha, hozzátesszük a burgonyát, a zöldpaprikát, paradicsomot, köménymagot és egy kis ideig együtt pirítjuk. Ezután felengedjük vízzel (vagy csontlével), úgy hogy éppen ellepje. Vigyázzunk arra, hogy mire elkészül sem túl híg, sem túl sűrű ne legyen. Együtt puhára pároljuk, erős zöld vagy cseresznyepaprikát tehetünk bele. Külön kifőzött csipetkével gazdagítjuk, zöldpetrezse­lyemmel meghintve tálaljuk.

Vissza a receptekhez »

Koppány Hús Hungaricum Kft.
Email: koppany@koppanyhus.hu
Tel.: (+36)70/ 332-6746