Alföldi vagy szegedi gulyás



Hozzávalók:
70 dkg szürkemarhahús
8 dkg zsír
20 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
só, köménymag
20 dkg vegyes zöldség
10 dkg zöldpaprika
10 dkg paradicsom
1 kg burgonya


Elkészítési javaslat:
Ez a gulyás azonos módon készül, mint a bog­rácsgulyás. De ennél, a megtisztított zöldséget kockára vágjuk, csontlében, majdnem puhára főzzük. A megtisztított kockára vágott burgo­nyával együtt öntjük a gulyásba, és együtt kész­re pároljuk. A húst (és a többi belsőrészt vagy húsfélét) kockára vágjuk. Ne vágjuk túl apróra, 2-3 centi­méteres kockára. A zsíron megpároljuk a finom­ra vágott vöröshagymát, félrehúzzuk a tűzről, meghintjük pirospaprikával és azonnal felen­gedjük egy kevés vízzel és visszatesszük a lángra. Ha a víz elpárolgott a hagymáról, rá­tesszük a húst, jól megkeverjük, megsózzuk, megborsozzuk és egy kicsit a hagymás zsíron pirítjuk. A paprikát akkor is rátehetjük, ha a hús már félig megpuhult. Így nem veszít annyit szép piros színéből. Kevés vízzel felengedve pároljuk. Időnként megkeverjük és ha szükséges, mindig csak nagyon kevés vízzel hígitsuk. Igy saját levében, gőzében párolódik, és nem vízben fő. A burgonyát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk (kb. 2 x 1 cm). A zöldpaprikát, paradicso­mot is felszeleteljük, és ha a hús már majdnem puha, hozzátesszük a burgonyát, a zöldpaprikát, paradicsomot, köménymagot és egy kis ideig együtt pirítjuk. Ezután felengedjük vízzel (vagy csontlével), úgy hogy éppen ellepje. Vigyázzunk arra, hogy mire elkészül sem túl híg, sem túl sűrű ne legyen. Együtt puhára pároljuk, erős zöld vagy cseresznyepaprikát tehetünk bele. Külön kifőzött csipetkével gazdagítjuk, zöldpetrezse­lyemmel meghintve tálaljuk.

Vissza a receptekhez »

Koppány Hús Hungaricum Kft.
Email: koppany@koppanyhus.hu
Tel.: (+36)70/ 332-6746