Jászsági töltött felsáltekercs



Hozzávalók:
1 kg szürkemarha felsál (gömbölyű felsál),
só,
törött bors,
5 db borókabogyó,
1 kis kanál kakukkfű,
10 dkg főtt császárszalonna,
40 dkg savanyú káposzta,
15 dkg főtt sonka (vagy tarja),
olaj,
1 db vöröshagyma,
25 dkg Iecsó,
borsikafű (csombor),
mustár,
2 dl bor,
3 gerezd fokhagyma.


Elkészítési javaslat:
Már a vásárlásnál vigyázzunk arra, hogy két darab fél kilós szép nagy felsálszeletet kapjunk. A húst lassanként kiverjük, úgy, hogy jó nagy hússzelet álljon rendelkezésünkre. A húst meg­sózzuk, megborsozzuk, majd rakunk rá néhány hajszálvékony császárszalonna szeletet. (Főtt császárhúst.) A maradék császárhúst kiolvasszuk (egy evőkanál olajjal), megpirítjuk rajta a kockára vágott sonkát, majd rátesszük az átmo­sott és kinyomkodott savanyú káposztát. Ezzel is pirítjuk 10 percig, többször megkeverjük, ne­hogy leégjen. Meghintjük törött borssal, borsika­fűvel, és ha szükséges sóval is. Kevés bort és vi­zet aláöntve megpároljuk, majd zsírjára sütjük. Gazdagon megrakjuk, a hússzeleteket felcsa­varjuk (felhajtjuk), hústűvel megtűzzük, forró olajon átforgatjuk, majd kiszedjük. A zsírjában megpárolunk egy szép nagy apróra vágott vö­röshagymát, 3 gerezd zúzott fokhagymát, ön­tünk rá 1 deci bort, kevés vizet, és elkeverjük. Teszünk hozzá kakukkfűvet, néhány szem bo­rókát, borsikafüvet, visszatesszük a két húste­kercset és fedő alatt puhára pároljuk. Mielőtt tel­jesen megpuhulna, beletesszük a lecsót, zsírjára sütjük keverünk hozzá egy evőkanál mustárt, 10 perc pihentetés után kétujjnyi széles szele­tekre vágjuk, fölmelegített tálra rakjuk, mártásá­val leöntve tálaljuk. Adhatunk hozzá burgonya ropogóst, lapcsankát, vagy babpürét Is.

Vissza a receptekhez »

Koppány Hús Hungaricum Kft.
Email: koppany@koppanyhus.hu
Tel.: (+36)70/ 332-6746