Kolozsvári töltött káposzta



Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta

1-2 db káposztalevél

30 dkg füstölt oldalas

20 dkg császárszalonna

1 db csülök

2 pár debreceni kolbász

10 dkg rizs (vagy árpagyöngy)

2 evőkanál olaj

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

30 dkg mangalicadagadó

40 dkg mangalicalapocka

4 szelet rövid karaj

4 dl tejföl

2 db tojás

só, törött bors, csombor, pirospaprika, kapor, kakukkfű


Elkészítési javaslat:

A vöröshagymát apróra vágjuk, öt deka füs­tölt szalonnát apróra vágva kiolvasztunk kevés olajban, és megpároljuk rajta a vöröshagymát. A lapockát ledaráljuk, hozzákeverjük a rizst, a zú­zott fokhagymát, kevés pirospaprikát, sót, törött borsot, borsikafüvet, kakukkfüvet, két tojást, és jól összegyúrjuk, Beletöltjük a káposztalevelek­be, végeit betűrjük. Mély tűzálló tálat, vagy faze­kat kizsírozunk (Erdélyben cserépfazékban fő­zik, — kemencében), A fazék aljára néhány sze­let füstölt szalonnát fektetünk, erre a káposzta felét. Rárakjuk a tölteléket, erre pedig a feldara­bolt füstölt oldalast, kettévágott csülköt, a mangalica­dagadót, kolbászokat. Befedjük a maradék ká­posztával, meghintjük borsikafűvel, apróra vá­gott friss kaporral, leöntjük 5 dl húslevessel, majd fedő alatt puhára pároljuk, Óvatosan ki­szedjük belőle a húsokat, a káposztát berántjuk kevés párolt hagymával készült világos rántás­sal, hozzákeverjük a tejfölt és felforraljuk. A ká­posztát előmelegített tálra rakjuk, tetejére hal­mozzuk a töltelékeket, körülrakjuk a csülökkel, oldalassal, kolbászokkal, dagadóval, császár­hússal és a hirtelen ropogós pirosra sütött borda­szeletekkel.

Vissza a receptekhez »

Koppány Hús Hungaricum Kft.
Email: koppany@koppanyhus.hu
Tel.: (+36)70/ 332-6746