Fertődi töltött sonka



Hozzávalók:
50 dkg nyers, füstölt sonka (jó nagy szeletek)
5 dl tej
25 dkg gomba
5 db áztatott zsemle,
15 dkg csirkemáj
5 dl
Soproni Kékfrankos vörös bor
olaj
1 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
1 késhegynyi kakukkfű
1 mokkáskanál törött bors
1 evőkanál liszt
1 db vöröshagyma

bazsalikom, rozmaring, só, törött bors, zöldpetrezselyem


Elkészítési javaslat:

A nyers sonkát tálba tesszük, ráöntjük a tejet (külön-külön megforgatjuk benne) és áztatjuk a hűtőben a felhasználásig (1-2 napig), Felhaszná­lásnál a tejből kivesszük, lecsurgatjuk és tiszta ruhával vagy szalvétával leszárítjuk. A vörös­hagymát apróra vágjuk, kevés olajban megpá­roljuk. Rátesszük a vékonyan felszeletelt gom­bát, megpároljuk, majd zsírjára sütjük. Rátesz­szük a felaprított csirkemájat, kicsit megpirítjuk, majd hozzákeverjük a finomra vágott zöldpetre­zselymet és a szétmorzsolt áztatott zsemlét. Megsózzuk, megborsozzuk. Minden sonkasze­letre teszünk egy halom tölteléket, felcsavarjuk, hústűvel rögzítjük és tűzálló tálra rakjuk, A bort összekeverjük az őrölt fűszerekkel, zúzott fok­hagymával, törött borssal, kevés sóval és felfor­raljuk. Pár percig forraljuk, majd ráöntjük a te­kercsekre, Lefedjük a tálat és kb. 50 percig pá­roljuk, Ha megpuhult a sonka, kiszedjük. A már­tást behabarjuk liszttel és elkevert tejföllel és be­sűrítjük vele. Még egyszer felforraljuk és forrón tálaljuk.

Zsemlegombócot, gánicát vagy lapcsánkát adhatunk hozzá.

Vissza a receptekhez »

Koppány Hús Hungaricum Kft.
Email: koppany@koppanyhus.hu
Tel.: (+36)70/ 332-6746