Erdélyi toroskáposzta



Hozzávalók:
60 dkg darált mangalicahús
1 db füstölt csülök
10 dkg füstölt szalonna
15 dkg rizs
2 db vöröshagyma
1 db köröm
30 dkg mangalicadagadó
1 db nyers csülök
15 dkg füstölt házikolbász
1 csokor friss kapor
2 dl bor
2 dl tejföl
olaj
1 kg savanyú káposzta
1 fej fejes káposzta
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom

só, törött bors, borsikafű, őrölt köménymag, pirospaprika.


Elkészítési javaslat:

Egy hibátlan zománcú, megfelelő mély faze­kat olajjal jól kikenünk (de még jobb, ha fagyos zsírral megkenjük). Az aljára füstölt szalonna­szeleteket terítünk, majd elosztunk rajta egy ne­gyed kiló savanyú káposztát. Erre rakunk né­hány szelet vöröshagymát, 3-4 szeletke zöld­paprikát és paradicsomot. Erre rakjuk a körmöt, a kettévágott csülköket. Erre ismét káposzta ke­rül, az előző sorhoz hasonlóan.

 

A darált húst tálba tesszük, elkeverjük a félig párolt rizzsel (vagy áztatott árpagyönggyel), két evőkanál párolt vöröshagymával, sóval, törött borssal, pirospaprikával, kevés csomborral, A fejes káposztát leveleire szedjük, lobogó forró, sós vízzel leforrázzuk, kicsit abáljuk, majd a töl­telékkel egyenként megtöltjük, Végeit betűrjük és a fazékba egymás mellé szorosan lerakjuk, Erre ismét egy sor káposztát teszünk, rárakjuk a dagadót, füstölt kolbászt, Rárakjuk a maradék káposztát, rászórjuk a finomra vágott friss kap­rot, csombort, sót, törött borsot, őrölt köményma­got, ráöntjük a bort, jól letakarjuk fedővel és fó­liával, sütőbe tesszük, majd közepes lángon pu­hára pároljuk, Ha minden hús megpuhult, előme­legített tálra rakjuk és meglocsoljuk tejföllel.

Vissza a receptekhez »

Koppány Hús Hungaricum Kft.
Email: koppany@koppanyhus.hu
Tel.: (+36)70/ 332-6746