Egybesült ropogós malacpecsenye



Hozzávalók:
1 db 3-4 kilós malac
10 dkg füstölt szalonna
3 dl sör

só, törött bors, köménymag, majoranna


Elkészítési javaslat:

A malacot alaposan megtisztítjuk, leforrázzuk, bőrét megkapargatjuk, majd a nyakától, a toká­tól kezdve végig mélyen bevágjuk. Belsejét jól megsózzuk, majorannával, törött borssal, őrölt köménnyel bedörzsöljük. Megfelelő nagyságú tepsibe keresztben letisztított, kisujjnyi vastag akácfabotocskákat fektetünk. Ráfektetjük a ki­terpesztett lábú malacot. Ha nem tudjuk eléggé lefektetnl, főleg a keresztcsontnál, mélyebben hasítsuk be. Farkára, füleire papírt helyezünk, hogy meg ne égjenek. Rá is tűzhetjük. Jól előme­legített sütőbe toljuk, főleg eleinte nagylángon sütjük, sűrűn kenegetve bevagdalt, sörbe már­togatott füstölt szalonnával. A keletkező hólya­gokat felszúrjuk, szalonnával lenyomkodjuk. Közepes lángon két-három órán át sütjük, sörbe mártott szalonnával szüntelenül kenegetve. Ha a lapocka előtt, legvastagabb nyakrésznél a húsvillát beleszúrjuk, és a kifolyó húslé nem véres és nem zavaros már, akkor átsült a pecse­nye. Tálalásnál először a fejet vágjuk le a törzsé­ről, majd az egész malacot kettévágjuk, megfe­lelő nagyságú darabokra vágjuk.

Sült burgonyával, pezsgős vagy vörös boros káposztával és friss idénysalátával tálaljuk.

Vissza a receptekhez »

Koppány Hús Hungaricum Kft.
Email: koppany@koppanyhus.hu
Tel.: (+36)70/ 332-6746