Borban párolt sonka badacsonyi módra



Hozzávalók:

1 db fiatal, gyengén füstölt sonka (kb. 4 kg-os)

35 dkg vegyes zöldség

2 db vöröshagyma

1 db babérlevél

1 evőkanál szemes bors

1 liter bor (Badacsonyi Rizling)




Elkészítési javaslat:

A sonkát jól letisztítjuk, lemossuk. Megfelelő edényben, lehetőleg borral és kevés vízzel tesszük fel főni. Teszünk hozzá karikára vágott zöldséget, szemes borsot, vöröshagymát, ba­bérlevelet. Lassú tűzön, takaréklángon puhára főzzük. Levéből kiemeljük. Zsírját leszedjük, egy részét lábasba tesszük és megpirítjuk rajta a le­szűrt zöldséget. Hozzáöntjük a bort, kevés főző­levet, egy feloldott húsleveskockát és kicsit be­forraljuk (sűrítjük). Ha mégis híg lenne, kevés lisztet kikeverünk, ezzel sűrítjük, finom szűrőn átszűrjük. Ha sok a zsírja, leszedünk belőle. Le­húzzuk a sonka bőrét, zsírját éles késsel elvéko­nyítjuk, lefaragunk róla. Sütőbe tesszük, kicsit megpirítjuk. Tálaláskor felszeleteljük, tálra rak­juk, körülöntjük a badacsonyi bormártással. Mandulás burgonyakrokettet, vagy sült, apró, rántott burgonyagombócot, fehér boros káposz­tát adunk hozzá.

Vissza a receptekhez »

Koppány Hús Hungaricum Kft.
Email: koppany@koppanyhus.hu
Tel.: (+36)70/ 332-6746