Borban főtt brassói káposzta



Hozzávalók:
25 dkg darált szürkemarhahús
25 dkg darált mangalicahús
35 dkg mangalicaoldalas
10 dkg darált kolozsvári szalonna
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg rizs vagy árpagyöngy
1 nagy fej fejes káposzta
3 dkg liszt
1 dl olaj
2 liter könnyű bor

2 dl tejföl
3 db tojás, pirospaprika
só, törött bors, borsikafű, kakukkfű, gyömbér, majoranna, izsópfű



Elkészítési javaslat:

A darált húsokat keverőtálba tesszük, ráöntjük a tojásokat, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a darált füstölt szalonnát, az egyik finomra vágott hagymát, olajon megpárolva. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a borsikafüvet, majorannát, izsópfüvet, kakukkfüvet, gyömbért, pirospaprikát. Jól elkeverjük. A káposztáról egyenként leválasztjuk a leveleket, fazékba tesszük és leforrázzuk. Néhány percig fedő alatt hagyjuk párolni. Ezután leszűrjük, a vastag ereket levékonyítjuk és egyenként megtöltjük a leveleket. Közepébe tesszük a tölteléket, felsodorjuk, széleit betűrjük, benyomkodjuk (kis hengerek lesznek belőle). A megmaradó leveleket, valamint a káposzta közepét metéltre vágjuk.

Magasabb tűzálló tálat kizsírozzuk, aljára terítjük az aprókáposzta felét. Rátesszük a töltelékeket, erre a darabokra vágott, hirtelen átsütött oldalasdarabokat. Erre rakjuk a másik hagymát felkarikázva. Megszórjuk borsikafűvel és ráterítjük a vágott káposzta másik részét. Három szem borókabogyót teszünk rá, felöntjük annyi borral, hogy ellepje. Takaréklángon kb. két órán át főzzük. Lábasban fokhagymás rántást készí­tünk, felöntjük borral, ráöntjük a töltelékes ká­posztára és felforraljuk.

Tálra szedjük és nyakonöntjük jól felkevert tejföllel.

Vissza a receptekhez »

Koppány Hús Hungaricum Kft.
Email: koppany@koppanyhus.hu
Tel.: (+36)70/ 332-6746