Hegyaljai vincellér pecsenye



Hozzávalók:
1 kg szürkemarhahús (stefánia, rostélyos)
1 kiskanál Piros Arany
35 dkg vegyes zöldség
2 dl bor (száraz)
3 dl must, gyömbér gyökér
3 gerezd fokhagyma
15 dkg vöröshagyma
2 dl húsleves
10 dkg húsos kolozsvári füstölt szalonna
1 kiskanál mustár
15 dkg nyers füstölt tarja
olaj, kakukkfű, szegfűbors, borókabogyó, só, törött bors
10 dkg gomba


Elkészítési javaslat:
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk (kockára vagy karikára vágjuk). A szürkemarhahúst jól bedörzsöljük kakukkfűvel, őrölt szegfűborssal, őrölt borókával, olajjal jól megkenjük, majd fóli¬ával, vagy folpakkal letakarva, egy napig hűtő¬szekrényben érleljük. Másnap a szalonna zsírján megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, zöldséget, rátesszük a vékonyan felszeletelt gombát, a zúzott fokhagymát, rátesszük az egy¬benhagyott húst, majd megforgatjuk a hagymán. Megsózzuk, borsozzuk, öntünk alá két deci hús¬levest, két deci mustot, egy deci száraz vörös bort, a metéltre vágott füstölt húst, gyömbért, Pi¬ros Aranyat, és fedő alatt pároljuk. Ha a leve sű¬rűsödik, öntünk rá még egy deci mustot és bort. Mire a hús megpuhul a leve elég sűrű legyen. Ha keli besűrítjük, utánízesítjük mustárral és jól fel¬forraljuk. A húst felszeleteljük, előmelegített tál¬ra rakjuk, mártását áttörve forrón ráöntjük. Bur¬gonyagombócot, burgonya ropogóst, vagy pá¬rolt rizst adjunk hozzá. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, kiol¬vasztjuk, kicsit pirítjuk, hozzátesszük a feldara¬bolt vesét (amit előzőleg kivágunk és alaposan kimosunk), a gerezdekre vágott gombát, (nem túl apróra!), megsózzuk, megborsozzuk, majd nagylángon, állandóan kevergetve lepirítjuk. Ha a hús már kezd puhulni, hozzátesszük a gombás vesét, Jól elvegyítjük, hozzátesszük a liszttel el¬habart tejfölt, felforraljuk, majoránnával, ka-kukkfűvel utána ízesítjük, fedő alatt készre pá¬roljuk. Apró, sült burgonyagombóccal, párolt zöldborsós rizzsel, vagy burgonyafánkkal tálal-juk.

Vissza a receptekhez »

Koppány Hús Hungaricum Kft.
Email: koppany@koppanyhus.hu
Tel.: (+36)70/ 332-6746