Hajdúsági töltött felsál



Hozzávalók:
1 kg szürkemarha felsál (2-3 szelet)
15 dkg rizs
2 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, törött bors, pirospaprika, olaj, gyömbér
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 db citrom
3 dl tejföl
1 kiskanál liszt
30 dkg darált mangalicahús
5 dkg füstölt szalonna (elkaparva)
1 db tojás


Elkészítési javaslat:
A rizst négy-öt vizben alaposan átgyúrjuk, le­szűrjük, tiszta ruhán leszárítjuk, két kanál olajjal felolvasztjuk az elkapart füstölt szalonnát, meg­pirítjuk rajta egy kicsit a rizst, felöntjük dupla mennyiségű vízzel, megsózzuk, vagy Vegetát teszünk hozzá, 1 db vöröshagymával, 1 gerezd fokhagymával kuktában 8 percig főzzük. A másik vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megpároljuk, meghintjük egy kiskanál pirospap­rikával, rátesszük a darált húst, kevés vizet, és pörköltet készítünk belőle. Megsózzuk, borsoz­zuk, puhára pároljuk. Elkeverjük a párolt rizzsel, egy tojással, kevés gyömbérrel (por), a kockára vágott zöldpaprikával és paradicsommal (héját húzzuk le). Adjunk még hozzá 1 di tejfölt, törött borsot és keverjük el. A hússzeletekre elosztjuk, felcsavarjuk, hús­tűvel megtűzzük, forró olajon Jól megforgatjuk, majd kevés vízzel, fedő alatt puhára pároljuk. Kivesszük a hústekercseket, nagyobb 2-3 ujjnyi széles szeletekre vágjuk, forró tálra rakjuk. Le­vébe teszünk egy citrom levét, a liszttel elkevert tejfölt és felforraljuk. Aki szereti, reszelhet hozzá egy kevés citromhéjat is. Sonkás galuskával, sváb nudlival, vagy sült panirozott apró burgonyagombóccal tálaljuk.

Vissza a receptekhez »

Koppány Hús Hungaricum Kft.
Email: koppany@koppanyhus.hu
Tel.: (+36)70/ 332-6746